auBurkina.nl

Betrokken van hier tot ginder
 
over Burkina over auBurkina.nl Facebook Twitter RSS/Nieuws delicious links Agenda Service Webshops Contact Disclaimer

 

17-04-2014

Politiek

Nationale Politiek

Burkina Faso is een republiek, met aan het hoofd president Compaoré. Compaoré komt in 1987 aan de macht na een staatsgreep waarbij hij zijn beste vriend Thomas Sankara ombrengt. Het is de 5e staatsgreep na de onafhankelijkheid in 1960 en schokkend voor het land, omdat eerdere staatsgrepen steeds zonder bloedvergieten waren voltrokken.

het parlement

Op 2 juni 1991 wordt een semi-presidentiele overheid geinstalleerd met een parlement van 111 zetels; het Assemblée nationale. Deze wordt officieel gekozen door de bevolking voor 5 jaar. Parlementsverkiezingen en presidentsverkiezingen worden gescheiden georganiseerd. Tijdens de laatste parlementsverkiezingen van 2007 deden er 50 partijen mee uit het hele land. 56% van de kiesgerechtigden maakte gebruik van zijn stemrecht en de verkiezing werd door rond de 4.000 nationale en internationale waarnemers gevolgd. De CDP, partij van de president, won de verkiezingen met een absolute meerderheid en veroverde 73 van de 111 zetels.

Naast het Assemblée Nationale is er een constitutionele kamer waarin 10 mensen zitting hebben en een economische en sociale raad die enkel een adviserende rol hebben.

de president

Sinds het jaar 2000 wordt de president gekozen voor een termijn van vijf jaar. Daarvoor was dat 7 jaar. De constitutie van 1991 bevat een clausule die de herverkiezing van Compaoré zou voorkomen. Omdat Compaoré in 2000 al de zittende president was werd besloten dat deze regel niet op hem van toepassing zou zijn, zodat hij in 2005 aan de verkiezingen kon meedoen. Deze won hij met grote meerderheid dankzij de grote verdeeldheid in de oppositie. 57,5% van de stemgerechtigden bracht een stem uit. 80% koos voor Compaoré, die op dat moment al 18 jaar aan de macht was. Er waren 11 tegenstanders, maar als altijd hopeloos verdeeld. Het volk vindt hun bovendien te weinig ervaring hebben, terwijl Compaoré natuurlijk meer dan genoeg ervaring heeft.

Stemmen in Burkina Faso

Stemmen in Burkina Faso gaat er anders aan toe dan in Nederland. Stemmen kan niet in alle dorpen, omdat sommige te klein zijn en moeilijk te bereiken. Dit betekent dat de stemgerechtigden wel heel veel moeite moeten doen om hun stemrecht uit te oefenen: vele kilometers afleggen, soms zelfs te voet! Maar zelfs al nemen ze de moeite om te gaan stemmen, op wie moeten ze stemmen? In dit land is er niet in alle dorpen televisie, er zijn niet altijd kranten en niet iedereen kan lezen. Radio en mobieltjes zijn er vaak wel. De vele politieke partijen hebben echter vaak niet de middelen om hun stem in de kleine dorpen te laten horen. Bovendien heeft de partij van de zittende president juist wel heel veel geld dat hij kan gebruiken om zijn partij te promoten. Een oneerlijk spel dus, waarbij niet iedereen bereikt wordt.

Vrijheden en mensenrechten

In principe is er in Burkina Faso vrijheid van meningsuiting. Ook is er vrijheid van demonstratie (mits vooraf goedgekeurd, net als in Nederland). Toch betekent dat niet meteen dat de bevolking van deze vrijheden gebruik kan maken. Demonstraties worden soms met (licht) geweld in toom gehouden en er zijn meldingen (geweest) van geweld tegen journalisten en politiek actieve personen.

In 1998 werd Norbert Zongo vermoord terwijl hij voor zijn krant l'Indépendant de moord op een voormalige chauffeur van de president's broer onderzocht.
» Norbert Zongo op wikipedia(en)
» Blog van Committee to Protect Journalists (en)